hőmérő

IX. TavIR programozói verseny: Turi Dániel (proci): On-line hőmérséklet mérő állomás

A pályázatban megvalósításra került egy hőmérséklet mérő állomás, melynek a lelke egy Arduino Uno R3 + Wiznet (W5100) Ethernet shield + egy marék DS18B20 hőmérséklet mérő digitális  szenzor.

A rendszer 2 tulajdonságában domborít nagyot:

  1. Induláskor automatikusan detektálja a OneWire buszon lévő DS18B20 szenzorokat, nem kell a kódot módosítani, ha új szenzort kötünk a buszra.
  2. A mért hőmérsékletet egy távoli SQL adatbázisban letárolja, amiből visszakereshető, belenagyatható grafikon készül.

Közel 40 méter UTP kábelen keresztül 7 szenzorról közlekednek az adatok, melyből 20 méter a hálózat gerincét adja, a többi az erre kapcsolódó hosszabb-rövidebb szakaszok. Az UTP-ben lévő szabad ereken napelemmel előállított táp (+akku) szolgáltatja az Arduino számára szükséges tápforrást. A hőszenzorokkal külső, belső hőmérsékletet, padlásteret, üvegházat, kazánházat mérek.

IX. TavIR programozói verseny: Rostás István (rostasc3): Beszélő óra + hőmérő + fénymondó

A pályázatban megvalósításra került beszélő óra, hőmérő és fénymondó eredetileg testvéremnek készült, aki egyáltalán nem lát. Azért készült, mert a kereskedelemben nem nagyon lehet magyarul beszélő órát kapni. A hőmérő célja az volt - a rendes hőmérséklet mérésén kívül -, hogy a kazán vízhőmérsékletét is mérhesse és riaszthasson adott érték alatt illetve fölött. De ha már van egy beszélő áramköröm, akkor elmondhatná azt is, hogy mennyire van világos!

Az óra tíz hónapja működik 79 éves anyukám nagy örömére (ő kapta meg végül), aki szintén nem lát, és neki még nagyobb problémája volt az idegen nyelven beszélő óra.

A készülék funkciói tehát:

  • idő és dátum bemondása (a hét napját is bemondja),
  • hőmérséklet bemondása (a készülékben van hőmérő, de egy külső is csatlakoztatható hozzá - a hőmérséklethez egy minimum és maximum érték is beállítható, ami alatt v. fölött a készülék riaszt: ezt a funkciót kazánhőmérséklet ellenőrzésére terveztem),
  • fény érzékelése (öt fokozatban, a fotoellenállás egy kis ablak mögött helyezkedik el, így irányérzékeny).

IX. TavIR programozói verseny: Szabó Gábor (Tonic): LCD hőmérő

A pályázat keretében megvalósítottam az LCD hőmérőt, ami Arduinora épül. A hozzávalókat nem bonyolult beszerezni az interneten illetve a TavIR Shopban könnyen megvásárolhatók.

A program a Steinhart-Hart hőmérő egyenletet használja.

A termiszor hőmérséklet-ellenjállás grafikonján jól látható a hőmérőm elektromos ellenállás tulajdonsága külöböző hőfokon. (A Steinhart-Hart hőmérő egyenlet bővebben: http://elfiz2.kee.hu/jegyzet/labor01.pdf)

Elfut bármelyik Arduinon azaz UNO-tól a Mega2560-ig, de nekem csak 2560 Mega-val volt alkalmam kipróbálni. Más méretű LCD-n is elfut csak ahhoz át kell egy kicsit írogatni a programot....

Legfrissebb hozzászólások

hőmérő | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.