2013

IX. TavIR programozói verseny: Turi Dániel (proci): On-line hőmérséklet mérő állomás

A pályázatban megvalósításra került egy hőmérséklet mérő állomás, melynek a lelke egy Arduino Uno R3 + Wiznet (W5100) Ethernet shield + egy marék DS18B20 hőmérséklet mérő digitális  szenzor.

A rendszer 2 tulajdonságában domborít nagyot:

  1. Induláskor automatikusan detektálja a OneWire buszon lévő DS18B20 szenzorokat, nem kell a kódot módosítani, ha új szenzort kötünk a buszra.
  2. A mért hőmérsékletet egy távoli SQL adatbázisban letárolja, amiből visszakereshető, belenagyatható grafikon készül.

Közel 40 méter UTP kábelen keresztül 7 szenzorról közlekednek az adatok, melyből 20 méter a hálózat gerincét adja, a többi az erre kapcsolódó hosszabb-rövidebb szakaszok. Az UTP-ben lévő szabad ereken napelemmel előállított táp (+akku) szolgáltatja az Arduino számára szükséges tápforrást. A hőszenzorokkal külső, belső hőmérsékletet, padlásteret, üvegházat, kazánházat mérek.

IX. TavIR programozói verseny: Rátkay Tamás: Hatvány

Induláskor soros terminálon lekéri azt az alapot és azt a kitevőt ameddig menjen. És fenyőfát rajzol.

Érdekessége hogy sokkal tovább tud számolni, mint egy számológép. Ezt úgy értük el, hogy megírtuk külön a szorzó rutint, úgy, mint ahogy papíron szoroznánk. A tapasztalat szerint 150 számjegyű számokkal még simán elboldogul. 160 számjegy fölött már elfogyhat a memória. Ez a 9980-hoz még elég. Kellett még egy számbeviteli rutin. Ott eljátszottunk a String osztály függvényeivel.

IX. TavIR programozói verseny: Rostás István (rostasc3): Beszélő óra + hőmérő + fénymondó

A pályázatban megvalósításra került beszélő óra, hőmérő és fénymondó eredetileg testvéremnek készült, aki egyáltalán nem lát. Azért készült, mert a kereskedelemben nem nagyon lehet magyarul beszélő órát kapni. A hőmérő célja az volt - a rendes hőmérséklet mérésén kívül -, hogy a kazán vízhőmérsékletét is mérhesse és riaszthasson adott érték alatt illetve fölött. De ha már van egy beszélő áramköröm, akkor elmondhatná azt is, hogy mennyire van világos!

Az óra tíz hónapja működik 79 éves anyukám nagy örömére (ő kapta meg végül), aki szintén nem lát, és neki még nagyobb problémája volt az idegen nyelven beszélő óra.

A készülék funkciói tehát:

  • idő és dátum bemondása (a hét napját is bemondja),
  • hőmérséklet bemondása (a készülékben van hőmérő, de egy külső is csatlakoztatható hozzá - a hőmérséklethez egy minimum és maximum érték is beállítható, ami alatt v. fölött a készülék riaszt: ezt a funkciót kazánhőmérséklet ellenőrzésére terveztem),
  • fény érzékelése (öt fokozatban, a fotoellenállás egy kis ablak mögött helyezkedik el, így irányérzékeny).

IX. TavIR programozói verseny: Szabó András (volkov): Boost-meter

Turbófeltöltős autóban a pillanatnyi turbónyomás mérése illetve a csúcsérték kijelzése. Ezt mind digitálisan tizedes pontossággal illetve kvázi analóg módon egy grafikus diagrammal.

A program története és működése

A nagyobb Arduino projektem (autó „fedélzeti számítógép”, MPGuino) részeként kelt külön életre ez a program, de az MPGuino alapvető tervezéséből adódóan a 2 frissítés/mp nem volt elegendő. Bár az autómban van turbónyomás mérő óra, a kocsi teljesítménynövelése közben igény lett a pillanatnyi csúcsérték kijelzésére. Vezetés közben padlógáz üzemben nem lehet nézni az órát, mert balesetveszélyes. Valamint egy pontos beállításnál a tizedek is számítanak, nem lehetett egy analóg órára támaszkodni.
Így született meg a Boost meter....

IX. TavIR programozói verseny: Szabó Gábor (Tonic): LCD hőmérő

A pályázat keretében megvalósítottam az LCD hőmérőt, ami Arduinora épül. A hozzávalókat nem bonyolult beszerezni az interneten illetve a TavIR Shopban könnyen megvásárolhatók.

A program a Steinhart-Hart hőmérő egyenletet használja.

A termiszor hőmérséklet-ellenjállás grafikonján jól látható a hőmérőm elektromos ellenállás tulajdonsága külöböző hőfokon. (A Steinhart-Hart hőmérő egyenlet bővebben: http://elfiz2.kee.hu/jegyzet/labor01.pdf)

Elfut bármelyik Arduinon azaz UNO-tól a Mega2560-ig, de nekem csak 2560 Mega-val volt alkalmam kipróbálni. Más méretű LCD-n is elfut csak ahhoz át kell egy kicsit írogatni a programot....

IX. TavIR programozói verseny: Szakács László: LED világítás (SzLacus) fényerő szabályzás

A pályázatban megvalósításra került egy LED-szalag világítás/fényerő szabályzása. Ez persze van készen, érintős kivitelben, de nincs - vagy legalábbis én nem találtam olyan változatot, amit több helyről lehet szabályozni, be-ki kapcsolni. Az érintős kapcsoló nem illeszkedett az alkalmazott kapcsolók, dugaljak, stb. stílusához, egymás mellé sorolni sem lehetett velük, és az árcéduláját is a fűszeres polcon tartják: közvetlenül a bors mellett.

Legfrissebb hozzászólások

2013 | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.