Bascom-AVR

Arduino, Bascom-AVR: LCD modulok háttérvilágítási trükkök

A mostani cikk rövidebb, mint a szokásos, ám egy probléma körüljárásával próbál teljes képet adni. Ez a téma pedig az LCD modulok háttérvilágítása.

A cikk inspirációját az Arduino programok használata során beszerzett különféle LCD modulok korai halálozása ihlette.

Bascom - Bootloader

A bootloader egy olyan kis szoftver, ami a mikrokontroller külön dedikált programmemóriájában helyezkedik el (ún. BootBlock-ban). Gyakorlatilag a program flash memória egy része. A kommunikáció a kontroller perifériáin keresztül valósul meg, így lehet például RS-232, SPI-busz, I2C-busz is a bootloader külvilági kapcsolata. Feladata pedig a programmemória egyéb területén lévő tartalom megváltoztatása a külső tartalomnak megfelelően...

Bascom - Programozók és a biztosítékbitek

A Bascom-AVR keretrendszer a fordítás mellett alkalmas még programozószoftvernek is. Ezáltal egy integrált, könnyen használható komplex fejlesztőkörnyezet hozható vele létre. A programozók közül majd' mindegyiket támogatja - de lehetőséget is biztosít külső programozószoftverek használatára is.

A programozás során a program- és adatmemória feltöltése mellett a biztosítékbitek beállításához egy könnyen kezelhető, érhető felületet biztosít.

A fejezet e két összefüggő kérdéskört járja körbe...

VIII. TavIR-AVR Bascom & Arduino verseny (2012) pályamunkák

A TavIR oldal/közösség indulása óta évente megrendezésre kerül a TavIR-AVR Bascom&Arduino verseny. Igaz eleinte csak a Bascom-AVR volt a témakör - de ez az idők folyamán egyre szélesedett. Így már az Arduino programokkal is megnyílt a nevezésre és a versenyre. A 2012. évi alkalommal a bioprocesszoros feldolgozásra szakosodott alrendszernek nem lesz könnyű dolga. Csak néhány érdekesség a beküldésekről:
  • A legkorábbi pályamunka a határidő lejárta előtt több, mint 1 hónappal korábban érkezett. Ezen a napok még 2 munka is kopogtatott. (Talán a hírlevél hatására?) Ezzel szemben az utolsó a határidő lejárta előtt 23 perccel csengetett!
  • A pályázatokból idén összesen 14 került beküldésre, ez minden idők legtöbb pályamunkát tartalmazó pályázata (Az idei évivel együtt immár az évek folyamán 76 versenymunkát küldtetek be!)
  • A pályázatra beküldött anyag leveleinek mérete a 470 kbyte és a 32 Mbyte közt mozgott.
  • A legközelebbi az néhány km-t utazott a célig, a legtávolabbi kb. 15.000 km-ről jött (Nem, ez nem a tavalyi pályamunka palackpostában).

Legfrissebb hozzászólások

Bascom-AVR | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.