IoT

04. Arduino eljárások ESP8266 kontrollernél

Arduino alapfunkciók

Az Arduino keretrendszerben a sikeres ESP8266 kiegésztítő telepítés után rendelkezésre állnak már az alapszintű szolgáltatások. Azonban az Arduino keretrendszer minden kivezetésre és/vagy funkcióra egyedi néven utal. Ennek ismerete alapvetően szükséges a programok és az eszközök használatához. Bonyolítja a helyzetet a sokféle ESP8266 alapú eszköz - különféle kivezetés-elrendezésekkel.

03. ESP8266 - Önálló eszközként Arduino alatt

Az ESP8266 eszköz használata során felmerülhet a kérdés: ha van belül egy processzormag, akkor miért van szükség még mellé egy kontrollerre pluszban? Nincsen szabad erőforrása (memóriája, kivezetése) a belül levőnek, hogy ne kelljen mellé rakni még egyet?
Az ESP8266 WiFi modul megjelenésével egyidőben a firmware is szabadon felhasználhatóvá vált. A chiphez azonnal megjelent a fejlesztői környezet is. A fejlesztők, alkalmazók - mily meglepő - a www.esp8266.com honlapon cserélnek információt egymással. Itt elérhető az SDK, a különböző firmware állományok, illetve különféle már kész alkalmazásmegoldások. Ezen kódokat, leírásokat elnézve az épp szárnyakat bontogató hobbi fejlesztő/tanulónak a kedve gyorsan elmúlik a használat bonyolultságát látva. Azonban felmerült ötletként, hogy az Arduino keretrendszer legújabb kiadása már képes ARM processzormagra is fordítani és az SDK nyelvezetét is értelmezni. Akár új fordítót, akár új rendszermagot használnánk, az Arduino keretrendszer 1.6.4 vagy későbbi kiadása már megtanítható rá. Ahogyan a chip felprogramozásához is használhatunk külső programozó alkalmazást, ugyanúgy ez is integrálható az Arduino alá.
Ilyen előzmény után nem meglepő, hogy a chip megjelenése után nem sokkal el is készült az Arduino keretrendszerbe oltott ESP8266 fordítókörnyezet - kiegészítve azzal, hogy az Arduino alapeljárásait is képes már az ESP chipre fordítani. Innen már csak egy lépés a saját kód készítése. De lássuk sorban, hogy miként jutunk el idáig...

01. Az alapkapcsolás és az AT parancskészlet

A kapcsolat

A hálózati kapcsolatok közül az ethernet a leggyakoribb megvalósítás az otthoni rendszereknél. Ide, az IoT rendszer kiépítésére eddig csak a vezetékes rendszerre létezett jó ár/érték arányú megoldás. Eddig.
Az ESP8266 chipkészlet megjelenésével a WiFi kapcsolat kialakítása megfizethetővé és egyszerűvé vált. A modulok kezelése hasonlít a GSM modulokhoz, hiszen egyszerű AT parancsokkal lehet kommunikálni velük.

ESP8266 - a WiFi, és ami mögötte van...

A mikrokontrollerekkel, mint olcsó eszközökel nagyon könnyen és egyszerűen automatizálhatjuk a minket körülvevő világot. Mára nem az önálló eszközök használatát várjuk el, hanem hálózatba kapcsolódva az együttműködést. 
Erre egy újkeletű kifejezés is született: IoT : Internet of Things.

Legfrissebb hozzászólások

IoT | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.