WiFi

WiFi scanner nRF24L01+ modullal

A Nordic nFR24L01+ chip köré épült áramkörök a könnyű kezelhetőségükkel, egyszerű használatukkal vívtak ki elismerést Arduno környezetben. Azonban alkalmazási lehetőségének egyik speciális módja, amikor a kiválasztott kommunkációs csatornán a jelerősséget figyeli. A modul a 2.400...2.525 Mhz sávban működik: azaz egyszerű WIFI-Scanner készíthető segítségével, mely a zajszennyezést méri a különböző WIFI csatornákon. A modul a 2.4GHz sávon működik, így az 5GHz sáv vizsgálatára nem alkalmas!

03. ESP8266 - Önálló eszközként Arduino alatt

Az ESP8266 eszköz használata során felmerülhet a kérdés: ha van belül egy processzormag, akkor miért van szükség még mellé egy kontrollerre pluszban? Nincsen szabad erőforrása (memóriája, kivezetése) a belül levőnek, hogy ne kelljen mellé rakni még egyet?
Az ESP8266 WiFi modul megjelenésével egyidőben a firmware is szabadon felhasználhatóvá vált. A chiphez azonnal megjelent a fejlesztői környezet is. A fejlesztők, alkalmazók - mily meglepő - a www.esp8266.com honlapon cserélnek információt egymással. Itt elérhető az SDK, a különböző firmware állományok, illetve különféle már kész alkalmazásmegoldások. Ezen kódokat, leírásokat elnézve az épp szárnyakat bontogató hobbi fejlesztő/tanulónak a kedve gyorsan elmúlik a használat bonyolultságát látva. Azonban felmerült ötletként, hogy az Arduino keretrendszer legújabb kiadása már képes ARM processzormagra is fordítani és az SDK nyelvezetét is értelmezni. Akár új fordítót, akár új rendszermagot használnánk, az Arduino keretrendszer 1.6.4 vagy későbbi kiadása már megtanítható rá. Ahogyan a chip felprogramozásához is használhatunk külső programozó alkalmazást, ugyanúgy ez is integrálható az Arduino alá.
Ilyen előzmény után nem meglepő, hogy a chip megjelenése után nem sokkal el is készült az Arduino keretrendszerbe oltott ESP8266 fordítókörnyezet - kiegészítve azzal, hogy az Arduino alapeljárásait is képes már az ESP chipre fordítani. Innen már csak egy lépés a saját kód készítése. De lássuk sorban, hogy miként jutunk el idáig...

ESP8266 - a WiFi, és ami mögötte van...

A mikrokontrollerekkel, mint olcsó eszközökel nagyon könnyen és egyszerűen automatizálhatjuk a minket körülvevő világot. Mára nem az önálló eszközök használatát várjuk el, hanem hálózatba kapcsolódva az együttműködést. 
Erre egy újkeletű kifejezés is született: IoT : Internet of Things.

Legfrissebb hozzászólások

WiFi | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.