Sorosport és telepítése

Számos eszköz, melyet USB portra illesztünk, valójában egy USB-soros átalakítóchippel működik. Egy ideális világban ezek telepítése nagyon egyszerű lenne: Csak rádugjuk a gépre, és működik. Viszont nem ideális világban élünk.... Így marad a szitkozódás, fórumok kutakodása, gyártói oldalak felkeresése. De ezek sem minden esetben egyszerűek.
Ez az oldal próbálja összegyűjteni a lehetőségeket, a gyakoribb illesztők telepítési ismertetéseit illetve ismérveit, előfordulási helyeit.

Azonosítás

Az USB eszközeink azonosítására több lehetőségünk van:
  • Ha leolvasható, megtalálható az illesztóchip, akkor az már támpontot ad a beazonosításra.
  • Ha dobozolt termék, vagy lecsiszolt chip, esetleg nem követhető az USB illesztés, akkor a számítógép felé az eszköz önazonosítása adhat némi segítséget.
De nézzük az egyszerűbbet, a fizikai megjelenését...

Chipazonosítás - szemre

Az USB csatlakozó környékén körbenézve az alábbi chipeket láthatjuk:

 

Kép Chip azonosító USB eszköznév VID/PID Megjegyzés Driver
           
           

 

 

táblázat
kép   chipazonosító USB eszköznév chipvid/pid megjegyzés driverlink
ft232rl      átírható chipnév, plusz szolg...
cp2102
ch340
pl2302 betűjeles
atmega16u2 - arduino
leonardo
Ha nem található a chip, akkor az USB szerinti eszközazonosítás következik...
Chipazonosítás - szoftverkövetelményként
Az USB eszközök működését egy elég komplex protokoll vezérli. Az USB eszközök számítógépre csatlakoztatásakor a kommunikációs sebesség egyeztetése után az alábbi adatok kerünek átküldésre:
Eszköz azonosító VID (gyártóazonosító) és PID (termékazonosító) kódszámok,
Sorozatszám
Eszköz áramfelvételi igénye, energiatakarékossági jellemzői,
Eszköz szöveges neve és gyártója,
stb.
Ebből számunkra a VID és a PID azonosító a fontos. Ezt megismerni Windows alatt több lehetőségünk van. Két gyakori megoldás....
A legegyszerűbb megoldás az eszközkezelőben azonosítani az eszközt. Ehhez egyszerűen nyissuk meg a PC-re csatlakoztatáskor a megjelenő eszköz tulajdonságlapját:
képsorozat
Itt a jellemzők fülön nézzük meg az eszközazonosítót:
kép
A VID/PID páros már egyértelműen azonosítja az eszközt. Az előző táblázat az azonosítókat tartalmazza, így a meghajtóprogram már azonosítható (tbl link)
Tipp: az eszköznév az sok esetben megváltoztatható, így az nem minden esetben releváns információ.
USBview, USBdeview
A rendszerre csatlakoztatott eszköz bejelentkezik, és az azonosítóját átadja a rendszernek. Botorkálva, keresgélve nehézkes megtalálni az eszközkezelőben - hiszen lehet ismeretlen eszköz, USB illesztő vagy akár soros eszközök közt megbújva is. Erre ad jó segítséget a USBview/USBdeview szoftverpáros.
Az USBview program megmutatja az eszközök kapcsolódási fáját, az eszközök által a PC felé átadott információkat.
képnézet
Érdemes a könnyebb, áttekinthetőbb használathoz a teljes nézetet, illetve az automatikus nézetfrissítést bekapcsolni (menükép)
Az USBdeview program megmutatja, hogy mely eszközökhöz milyen meghajtóprogram van telepítve. Itt a hibásan betöltött, sérült alkalmazás egyszerűen akár törölhető is.
kép
Egyszerűen jobb egérgombbal kattintva a hivatkozás illetve a meghajtóprogram eltávolítható. A listában itt is jól látható az eszközhöz tartozó VID/PID azonosító.
Az USB eszközazonosítók birtokában már megtalálhatjuk az illesztőprogramot illetve a gyártót. A korábbi táblázet segítségével a gyakoribbak szintén beazonosíthatóak.
FT232RL eszköz telelpítése
Az FT232RL USB-soros illesztőchip az FTDI (Future Technology.....) gyártmánya. Az eszköz VID-je minden esetben a 0403, míg a PID alapértelmezetten a 6003. Ha a PID 0000 értékű, akkor kezdjünk gyanakodni termékhamisításra (Hamis a baba cikksorozat).
képek
Az FTDI chipek meghajtóprogramjai a www.ftdichip.com oldalon érhetőek el Windows, Linux, Mac OSX rendszerek mellett számos ritkább/különlegesebb operációs rendszerhez is. A Windows alatti használatnál Windows 7 és későbbi rendszerekhez az eszközcsatlakoztatás után - ha nincs elérhető eszközmeghajtó a PC-n, akkor az FTDI honlapról letöltésre kerül a legfrisebb kiadás.
Ha szükséges kézzel is telepíthető:
exeként, oemdrv
driverfrissítésként
Az FT232RL chipek esetén két meghajtóeszköz települ:
kép
USB eszközök közé az alacsonyszintű eszközkezelő, mely lehetővé teszi a közvetlen kivezetéscímzést, az eszköz (át)konfigurálást.
kép
A portok közé települ a tényleges soros felületet adó eszközmeghajtó. Ennek további beállításai a ....... útvonalon érhető el.
A drivertelepítés után nem szükséges a PC újraindítása, az eszköz azonnal üzemkész.
Hol fordulhat elő?
Az FT232RL chip előfordul az Arduino Duemilanove/Diecimila áramkörök illesztőjeként, önálló USB-soros eszközként, USB-RS232 illesztőkábelként. (linkek). Fontos: az eszköz 3.3V belső stabilizátora max. 50mA plusz külső terhelést visel el.
Tipp: Az FT232RL előd chipje az FT232BM, melynek kezelésével megegyezik.
Tipp: az FT232 chipcsalád konfigurálását az MProg illetve az FTProg szoftverekkel végezhetjük. Fontos! Hibás chip átprogramozással az áramköri kapcsolás/PC illesztés rendellenes működését  okozhatjuk!
CP2102 telepítése
kép
Az illesztő a Silicon Products terméke, a CP210x család tagja. A  számítógépre csatlakoztatáskor élő internetkapcsolat esetén a meghajtóprogram letöltódik. Windows, Mac OSX és Linux rendszerekhez a www. oldalon tölthető le az illesztőprogram.
Ha az automatikus frissítés nem működik, akkor a kézi telepítésre is van lehetőség. A korábban említett honlapról a meghajtóprogramot letöltjük, majd elindítjuk.
kép
Ha ismeretlen eszköz driverfrissítésére van szükség, akkor a kibontrott driver........
 
CH340 meghajtó
A CH340 az egyik újabb illesztőchip. A PC-re csatlakoztatva a meghajtóprogram nem töltődik le automatikusan , az eszközkezelőben "USB-Serial 2.0" néven jelentkezik be. És ha korábban nem volt telepített CH340 eszközmeghajtó, akkor kézzel kell az eszközmeghajtót frissíteni.
A CH340 chip megjelenésekor eléggé instabil, hibázgató meghajtóprogram volt csak elérhető. Ez kb. 1 évvel ezelőttig tartott, azóta elérhető programok már stabil működésűek. A meghajtóprogram a www.wch.cn honlapról töthető le (a honlap nyelvei közt angol a cikk írásakor nem érhető el). A meghajtóprogram egy telepítendő futatható állomány.
A telepítés során a keretrendszer segítségével kell a meghajtóprogramot installálni - a szokásos driverfrissítés nem minden esetben sikeres. A telepítés menete:
képek
A driverfrissítést is ezen a módon hajthatjuk végre.
PL2302
Az FT232RL chippel megegyező lábkiosztású a PL2302 illesztő. A chip többféle verzióval készült - ez az illesztőprogramot is meghatározza - az egyes verziók meghajtóprogramjai nem csereszabatosak. A PL2302 meghajtóprogramjai mind az eszközkezelőból frissítéssel, mind önállóan futtatva, telepítéssel is illeszthetőek.
Az egyes verziók jellemzői:
oprendszertámogatás is! kell
ATMega16u2 - Arduino illesztés
Az ATMega16U2 chip az egyszerűbb felépítésű AVR kontrollerek családjába tartozik, amely USB hardware egységet is tartalmaz. Az ATMega U2 család 8, 16 illetve 32 kbyte programmemóriát tartalmaz, a jelölése is ennek megfelelő. Az Arduino eszközök eleinte az ATMega8U2 chipet tartalmazták (Arduino Uno rev.1), majd később az ATMega16U2 került beépítésre (Arduino Uno rev.2 és rev.3). A chip egyszerű USB-soros firmware-t tartalmaz - hiszen eredeti alkalmazása Arduino környezetben az FT232 illesztőchip kiváltása volt.
A firmware segítségével van mód a VID/PID USB azonosító átírására, vagy akár új funkciók beépítésére. Arduino esetén a firmware a LUFA projektre épül - így joystickká, midi eszközzé, billentyűzetté alakítás egyszerű firmware módosítássa megoldható.
Az eredeti illesztőprogram azonosítója a sorosport megvalósítását biztosítja. Az illesztőprogram az Arduino telepítő része.
A telepítés során, ha rendszergazdaként a futtatható állományt használjuk, akkkor a meglevő állományok is frissítésre kerülnek. Ehhez elég jóváhagyni a telepítést.
jellemző kép  
 Ha nem akarunk telepíteni, keretrendszert, meghajtóprogramot - akkor a keretrendszer telepítő "Drivers" könyvtárára lesz szükségünk:
zip kép
Innen a futtatható .... állomány az automatikus telepítést végzi, míg az eszközkezelőből a meghajtóprogram-frissítést hajthaatjuk végre (a drivers könyvtár, mint forráshelyre mutatva).
Kép
Az eredmény minden eljárás során (csatlakoztatott eszköz esetén):
kép vezput eszkozkez
 
Leonardo CDC - ATMega32U4
Egyes chipek belül mikrokontrollert és USB hardware-t tartalmaznak. Az ilyen eszközök gyakorlatilag szinte bármilyen VID/PID azonosítóval rendelkezhetnek - a működtető szoftver (firmware) határozza meg, hogy miként jelentkezik be. Arduino családban az ATMega32U4 chip gyakori alkalmazású - hiszen a minták közt joystick, billentyűzet, sorosport és egér-emuláció is szerepel.
kép
A Leonardo lap különlegessége, hogy kétféle eszközillesztőre is szüksége van. Egyik a bootoader kezeléséhez, a másik a működés közbeni sorosport eléréséhez.
A telepítés során a keretrendszerrel együtt történő telepítés a legegyszerűbb, szinte csak a tovább gombot kell nyomkodni....
képek
 Utólagos telepítés is megoldható az Arduino / Drivers alól az illesztóprogram telepítókészlet futtatásával:
képek
De lehetőség van még az eszközkezelőben az illesztóprogram frissítésre is:
 
kép
 

TavIR-Facebook

Legfrissebb hozzászólások

Sorosport és telepítése | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.