03. ESP8266 - Önálló eszközként Arduino alatt

Az ESP8266 eszköz használata során felmerülhet a kérdés: ha van belül egy processzormag, akkor miért van szükség még mellé egy kontrollerre pluszban? Nincsen szabad erőforrása (memóriája, kivezetése) a belül levőnek, hogy ne kelljen mellé rakni még egyet?
Az ESP8266 WiFi modul megjelenésével egyidőben a firmware is szabadon felhasználhatóvá vált. A chiphez azonnal megjelent a fejlesztői környezet is. A fejlesztők, alkalmazók - mily meglepő - a www.esp8266.com honlapon cserélnek információt egymással. Itt elérhető az SDK, a különböző firmware állományok, illetve különféle már kész alkalmazásmegoldások. Ezen kódokat, leírásokat elnézve az épp szárnyakat bontogató hobbi fejlesztő/tanulónak a kedve gyorsan elmúlik a használat bonyolultságát látva. Azonban felmerült ötletként, hogy az Arduino keretrendszer legújabb kiadása már képes ARM processzormagra is fordítani és az SDK nyelvezetét is értelmezni. Akár új fordítót, akár új rendszermagot használnánk, az Arduino keretrendszer 1.6.4 vagy későbbi kiadása már megtanítható rá. Ahogyan a chip felprogramozásához is használhatunk külső programozó alkalmazást, ugyanúgy ez is integrálható az Arduino alá.
Ilyen előzmény után nem meglepő, hogy a chip megjelenése után nem sokkal el is készült az Arduino keretrendszerbe oltott ESP8266 fordítókörnyezet - kiegészítve azzal, hogy az Arduino alapeljárásait is képes már az ESP chipre fordítani. Innen már csak egy lépés a saját kód készítése. De lássuk sorban, hogy miként jutunk el idáig...

A keretrendszer....

Az Arduino 1.6.4 kiadása már rugalmasan kezeli a rendszer kiegészítését-átszabását. A kiindulási vázunk az Arduino-1.6.5 keretrendszer lesz, ebben már nagyon leegyszerűsödött a kiegészítők telepítése. Az Arduino telepítőt a www.arduino.cc honlapról zip-ként  érdemes letölteni - ha nem vagyunk rendszergazdák/kiemelt felhasználók. A kapott zip állományt az asztalon az Arduino-1-6-5 könyvtár alá bontsuk ki.
Ha rendszergazdaként kényelmesebbek vagyunk, akkor a telepítés történhet futtatható (exe) letöltésével is. A rendszergazdai jog ahhoz kell, hogy a telepítés során a meghajtóprogramok is települhessenek (ne külön kelljen telepíteni amikor az új eszközt hozzáadjuk).


Választható komponensek, majd a telepítés után semmi gondunk nem lesz az Arduino beépített illesztőprogramjaival.
 

Kiegészítők telepítése a keretrendszerbe a Boards Manager segítségével

Az Arduino-1.6.x rendszerben - Windows, Mac OS és Linux alatt - a Boards Manager segítségével a legegyszerűbb telepíteni az ESP8266 kiegészítőt. Ehhez az Arduino keretrendszerben a File - Preferences-t (File-Beállítások-at) megnyitva az Additional Board Manager URLs mezőbe be kell másolni a kiegészítő paraméterleíró állomány elérési helyét:
Tipp: ha már több is van, akkor vesszővel kell elválasztani a felsorolást.
Ezután a Tools - Board menüpontban a Boards Manager-t választva a támogatott chipek megjelennek. 
A listában kiválasztva a szükséges telepítőcsomag blokkját, ebbe kattintva a az Install gombra kattintva teleítepíthető a kiegészítő csomag.
Tipp és kérdéskör: A telepítés során a 2.0.0 készletet vagy az 1.6.5 csomagot választhatjuk ki. Ezek szolgáltatásokban térnek el egymástól és viszonylag gyakran frissítik őket. Az 1.6.5 a keretrendszerhez jobban (stabilabban) illeszkedő, a 2.0.0 kiadás az ESP8266 SDK lehetőségeit mutatja meg jobban. A kapcsolódó fórumban további információkat találhatsz az előnyökről-hátrányokról.
 
 
Az Install gombra kattintva kezdődött meg a rendszerfrissítés. Ez kb. 150 MB-os adatcsomag letöltését jelenti, ami utána integrálódik az Arduino keretrendszerbe. Ha ez végbement, akkor a  Board Manager alatt kiválaszthatóak lesznek az ESP8266 alapú céláramkörök. Fontos! Az Integráció sikeressége után - bár nem minden esetben történik meg a visszajelzés - az Arduino keretrendszer újraindítása szükséges!
Ha mindent jól csináltunk, akkor a Tools - Board menüben az ESP8266 chipkészletre épülő áramkörök megjelennek.
A minták és a keretrendszer többek közt támogatja az ESP8266 önálló chipet, a NodeMCU/ESP-012 fejlesztőkészletet és az Olimex MOD-Wifi eszközt.  
Fontos! Ha a kiegészítő lapkákat telepítettük és az Arduino keretrendszer frissítéséről is kapunk értesítést, NE frissítsünk! Érdemes ilyen esetben az új Arduino keretrendszert külön telepíteni és ha szükséges, akkor az ESP8266 kiegészítést hozzáintegrálni a korábban leírt módon.
Tipp: mára többféle ESP8266 alapú kiegészítő érhető el Arduino alá. Minden esetben javasolt a modul gyártójának/fejlesztőjének eszközét használni. Több ESP8266 rendszerkiegészítő párhuzamos telepítése általában problémát okoz, mivel eltérő verziószámú fordítókönyvtárat használnak. Több fordító/kiegészítő kipróbálására telepítés, majd teljes törlés lehet szükséges. Vagy az egész tesztelés virtuális PC segítségével is lehetséges.
 
 
További Boards manager URLs állományok:

A további ESP8266 oldalági fejlesztések majdnem mindegyike integrálódott már az ESP8266 fejlesztői oldali kiadásba.Kapcsolódó Fórumok:

 

Felhasznált források:

 

Teszteléshez felhasználható eszközök:

 

TavIR-Facebook

Legfrissebb hozzászólások

03. ESP8266 - Önálló eszközként Arduino alatt | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.