Signetics - Write Only Memory (1972)

A történelmi kutakodás közben találtam rá a Signetics cégre. Mára már sokat nem mond a neve, hiszen 1975-ben a Philips vásárolta fel és a Philips Semiconductors (mára: NXP) részeként működött tovább. Számos úttörő fejlesztésük a mai napig meghatározó: 555 időzítőchip, NE5532 audio erősítő, Singetics 2650 (8bites processzor) az első videojátékokból... A cégről további érdekességek a Signetics: Wikipedia oldalon olvashatóak (angolul).

Az Arduino fejlesztési lépésekben nagyon hamar szükséges adatok letárolása, mentése. Azonban sokszor a tárhely korlátozza be a rengeteg adat tárolását. Fejlesztések emberi gyarlóságaként olyan adatokat is mentünk, ami vagy felesleges adatduplikálás (többszörös biztonsági mentések), logikailag kikövetkeztethető adat (1987 vs. 2010 - évszázad), felesleges, soha nem szükséges adat (családi fotoalbumok 467. karácsonyi üdvözletei). 1972-ben - az OTP memória (One Time Programmable), EEPROM (elektromosan törölhető többször írható memória) mellett az adatfelhasználást figyelembe véve piacra dobta a Signetics a 25000 sorozatú 25120 típusjelű WOM (Write-OnlyMemory) tárolóját.

Háttér

A dokumentáció egy frusztrált, ám ugyanakkor kellően pihent fejlesztőmérnök szüleménye, aki egy görbe tükröt akart mutatni a hosszú és értelmetlen jóváhagyási lánc egyes elemeinek. A készített specifikáció külalakja, felépítése beleillett a cég portfóliójába - és senki sem olvasta el. Így került be a Signetics cég adatlapgyűjteményébe, melyet - lévén nem volt még elektronikus hálózat - könyv alakban adtak ki. Csak akkor tűnt fel a Managementnek, amikor az állandó vevők árajánlatot kezdtek kérni a 25120 típusszámú, "Fully encoded, 9046×N, Random Access, write-only-memory" áramkörről. Az adatlapgyűjteményt ezután visszavonták és a hibát kijavították.

Napjainkban

A számítógépes rendszerek elterjedésével az a rendszerkomponens azonnal megjelent, amibe az adatokat betöltjük, de soha nem látjuk viszont. Ez amolyan fekete lyukként funkcionál. Ide rakhatjuk be a nem szükséges adatokat, a szükségtelen hibaüzeneteket - hiszen nincs rá szükségünk (vagy csak összezavarna minket?). Linux rendszerek esetén ez a sokat hivatkozott dev/null, CP/M illetve a DOS rendszerek esetén a nul rendszerelem.

Az adatlap

A 25120 típusszámú chip adatlapja számos érdekességet tartalmaz, úgymint:

  • nagymennyiségű adatot bír fogadni, de soha nem olvasható vissza. Javasolt felhasználási területe a bombák adatrögzítő berendezése.
  • az adatlap egyik grafikonja a "Maradék kivezetések és csatlakoztatások száma" címet viseli számos egyéb hasznos ábra kíséretében.
  • a chip két kivezetéspárja 6,3V AC feszültségre került dedikálásra.... természetesen a fűtőszál kivezetései ezek!
  • a tápfeszültség 10 V (ami az akkor szokásos TTL 5V duplája), miközben
  • a GND +/- 2% pontossággal tartandó
  • és az áramkör vízhűtéssel működik...

A chip felépítése:

 

Chip adatlap a képre kattintva megnyitható

Források:

TavIR-Facebook

Legfrissebb hozzászólások

Signetics - Write Only Memory (1972) | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.