Érettségi tételsor 2013.

Sikerült megszerezni a legújabb és legkülönlegesebb érettségi tételsort: 2013. évben köszönhetően a sokszoros átalakításoknak a Magyar, a Matematika és az Informatika érettségi egyben lesz megtartva. A 2013. május 6-i érettségi egyik különleges feladatát sikerült megkaparintani:

"Fontos tudnivalók!
Válasszon ki és oldjon meg egy feladatot! Ha munka közben mégis elkezd egy másik feladatot is, az előzőt húzza át!
A kifejtésben vegye figyelembe a feladatban adott szempontokat! Bátran fogalmazzon önálló véleményt, és adjon számot ismereteiről is.
Írását gondosan szerkessze, helyesírását ellenőrizze a szótárból, ha bizonytalan.
Jegyzeteket, vázlatot készíthet, de ügyeljen arra, hogy azok elváljanak a kész fogalmazástól."

1. feladat: Egy mű értelmezése

Értelmezze Petőfi Sándor: Arany Lacinak versét! Vizsgálja meg a szerkezet és az előadásmód sajátosságait! Értékelje a magyar puszta képszerű leírását, a cselekmény mozgalmát!
Algoritmizálja a folyamatot az ismert jelekkel.
Segítségképpen kattintson a képre a hangoskönyv elindításához:


A videóhoz/hangoskönyvhöz kattints a képre!

És mi az érdekes ebben ?

Adott egy vers. Egy irodalmi mű. Ezt kell lefordítani a matematika illetve az informatika nyelvére. Így mind a verselemzéshez, mind az algoritmus fogalomtárához értenünk kell. És ezt természetesen ábrázolni is tudni kell.

"Az algoritmus szó és fogalom a matematikából ered, de a számítástechnikai kultúra elterjedése, popularizálódása ültette át a köznyelvbe.

Algoritmuson vagy inkább eljáráson olyan megengedett lépésekből álló módszert, utasítás(sorozato)t, részletes útmutatást, receptet értünk, amely valamely felmerült probléma megoldására alkalmas. Például eljárást, algoritmust, receptet lehet adni egy „kombo” asztal (vagy egyéb bútor) összeszerelésére (lásd IKEA leírások), valamilyen élelmiszer elkészítésének módjára (például: Zilahy Ágnes
Valódi magyar szakácskönyv 1892.
). A számítógépes programok általában tartalmaznak algoritmusokat, ezekkel utasítják a gépet az adott feladat végrehajtására.

A konkrét algoritmus megadásához tudni kell, hogy mik a megengedett lépések. Enélkül az az egy lépés is algoritmus lehetne, hogy süssük meg a kenyeret. Csak a megengedett lépésekkel lehet az algoritmuson bonyolultsági elemzést végezni." Forrás: Wikipedia

De mit használhatunk ilyen esetben?

Az algoritmus főbb elemei:

  • Start
  • Belső lépések
    • Elágazás, feltétel
    • Folyamatutasítás
    • Változókezelés
  • Vége

Ebből építkezni?

Volt akinek sikerült. És ha jól meggoldoljuk, nem is teszünk mást, mint egy programot írunk fel. Ha az alap algoritmus lépéseket írjuk le - a programot utasítás szintig bontottuk le. ha nem szükséges ilyen mélységig, akkor egyszerűen blokkokban kell gondolkodni - azzal a kitétellel, hogy a blokkok további algoritmusokat tartalmaznak.

  És hogyan néz ki a vers - algoritmusban?


Kattints a képre!

 

 

TavIR-Facebook

Legfrissebb hozzászólások

Érettségi tételsor 2013. | TavIR - Mikrokontroller világ

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.